arjanscheer logo
english

cvarchitectuurstedenbouwdingenschrijvenpersnieuwservaringtarievenwerkwijze 

woning
roombeekenschede
villawesterik

woningbouw
geuzenveldamsterdam
studentenwoningen

product ontwerp
liturgischcentrum
trinitychair
briefopener

museum
castelmolamoma
casacasla

masterplan
groningenwesterkwartier

industrieel
warkabrouwerij

herstructurering

kantoren

kerken
kuiperstraatrotterdam
kerkenzeist
liturgischcentrum

scholen
rehobothschool
jeugdcentradenemarken


contact

Pelgrimsstraat 5b
3029 BH
 Rotterdam
++ 31 0 10 4254483
++ 31 0 6 29070810
info@arjanscheer.nl



student

universiteit


leiden studenten

amsterdam studenten
delft studenten

studenten


universiteits huisvesting

utrecht studenten
studenten woningen

studenten stad

studenten huisvesting

Ontwerp voor 500 studenten kamers voor de Glyndwr Universiteit in Wrexham, Wales. Het ontwerp voor de campus vormt een binnenhof met de reeds bestaande studenten woningen. Het gebouw gebruikt de beschikbare grond zo efficient mogelijk, zodat de campus haar groene karakter behoudt. 

In het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte bij studenten huisvesting uit te gaan van het internaat model waarbij de standaard studenten kamer rond de 12 m2 meet. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse situatie waar de nadruk gelegd wordt op individualiteit en studenten huisvesting meer lijkt op een iets krapper bemeten volwaardige woning.

De krappe maat van de studenten woning in het deze context betekent dat het maken van goede collectieve ruimten in het gebouw belangrijk is. De studenten kamers zijn danook in een groep van 6 tot 8 kamers gesitueerd rond een woonkamer en een keuken. Vanuit de woonkamer en keuken is er direct zicht op het trappenhuis en de lift. Hierdoor is ruimte voor informele ontmoetingen. Ook is het mogelijk de trap-keuken-woonkamer aan elkaar te koppelen zodat er 'trapfeesten' gehouden kunnen worden, een praktijk die zijn oorsprong vindt in de legendarische 'stairwell parties'  uit Cambridge.

Door het effficiente ruimtegebruik van het gebouw is ervoor gekozen op drie punten de hoogte in te gaan. In de pieken zijn collectieve ruimten gemaakt voor de studenten. In de dalen zijn terras tuinen gemaakt. Het gebouw heeft hierdoor alle elementen van de traditionele studenten huisvesting typologie in het Verenigd Koninkrijk, zoals de binnentuin en de keukens met een collectieve functie. Het gebouw slaagt erin deze traditionele ingredienten om te vormen tot een totaal nieuwe verrassende eenheid.

ontwerp
Arjan Scheer 

jaar
2008

status
ontwerpwedstrijd  uitgeschreven door  het Royal Institute of British Architect i.s.m Glyndwr University